Hoe kies je de beste bokshandschoenen voor beginners?

Wanneer je begint met boksen of kickboksen, is een van de eerste stappen het uitkiezen van de juiste bokshandschoenen. Een goede set handschoenen beschermt niet alleen je handen en polsen, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel kunt trainen. 

Begin jij net met boksen of kickboksen en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder.

In dit artikel ontdek je welke bokshandschoenen geschikt zijn voor beginners en hoe je de juiste handschoenen kiest. 

Bokshandschoenen vs. kickbokshandschoenen: wat is het verschil?

In de basis zijn Bokshandschoenen vaak iets ronder, hebben een zachte padding en is de pols sluiting langer, waar Kickbokshandschoenen daarentegen een hardere padding en een platter ontwerp hebben. Vooral in de beginjaren van het kickboksen was het belangrijk om hierop te letten bij de aanschaf van je handschoenen. 

Tegenwoordig maakt het eigenlijk niet meer uit of je traint met boks- of kickbokshandschoenen. Door de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatie in het productieproces zijn de handschoenen inmiddels geschikt voor universeel gebruik. 

De meeste merken maken er zelfs geen onderscheid meer in en produceren handschoenen die geschikt zijn voor zowel het boksen als het kickboksen. 

Let dus vooral op wat jij mooi en comfortabel vindt, dat is het belangrijkste. 

Het juiste gewicht en maat kiezen

Bokshandschoenen worden gewogen in ounces (oz). Dit is niet alleen een indicatie van het gewicht, maar ook van de grootte en de hoeveelheid bescherming die de handschoen biedt. Hoe zwaarder de handschoen, hoe meer padding er om je handen zit.  

Beginners vragen zich vaak af: "Welke maat bokshandschoenen heb ik nodig?" De keuze hangt af van je lichaamsgewicht en het type training. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe zwaarder de handschoenen die je nodig hebt. Dit is een richtlijn om je te helpen de juiste maat te kiezen:

  • Tussen 50 en 60 kg: 10 oz
  • Tussen 60 en 75 kg: 12 oz
  • Tussen 75 en 85 kg: 14 oz
  • Zwaarder dan 85 kg: 16 & 18 oz

Voor de exacte afmetingen kun je het beste de maattabel op de productpagina van de desbetreffende handschoenen raadplegen. 

 

De pasvorm en het comfort

Een goede bokshandschoen moet comfortabel zitten maar ook de nodige ondersteuning bieden. Let op zaken zoals de:

  • Pols Sluiting: sluit deze netjes aan bij de polsen of zit deze los?
  • Padding: Heb je voldoende bescherming rondom je knokkels of voel je deze er doorheen?
  • Comfort: Zitten de handschoenen fijn of voel je direct dat er iets niet goed is?

Hou er bij het passen wel rekening mee dat je bij het trainen bandages of binnenhandschoenen draagt. Als je de handschoenen met de blote hand gaat passen, kan het zijn dat deze iets ruimer aanvoelt. 

Dat is niet erg, aangezien de bandages of binnenhandschoenen deze ruimte weer opvullen. 

Daarnaast kunnen, vooral leren, handschoenen ook wat rekken na verloop van tijd. De handschoenen vormen namelijk naarmate je ze gebruikt naar je hand.

Materiaalkeuze: Leer of kunstleer?

De materiaalkeuze speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid en het comfort van bokshandschoenen. 

Leren handschoenen gaan over het algemeen langer mee en zitten comfortabeler, omdat deze zich vormen naar je handen. 

Kunstleren handschoenen daarentegen zijn vaak een betaalbaar alternatief voor de leren tegenhanger en bieden meer opties voor beginnende vechtsporters. 

Dus als je net begint met boksen of kickboksen en je nog niet zeker weet of je de sport voor langere tijd gaat beoefenen, kun je kiezen voor een kunstleren setje in een lagere prijscategorie. 

Als je al wat proeflessen hebt gehad en je ervan overtuigd bent dat je 2-3 keer in de week wilt trainen, dan raden we je aan om een mooi leren setje uit te kiezen. Die zitten namelijk toch wat lekkerder. 

Wat is het verschil tussen veter handschoenen en bokshandschoenen met klittebandsluiting?

Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen. Het verschil tussen een veter handschoen en bokshandschoenen met klittebandsluiting zit hem vooral in het gebruiksgemak en comfort. 

Een bokshandschoen met klittebandsluiting kun je makkelijk zelf aantrekken en daar heb je geen hulp bij nodig. Om een veter handschoen aan te trekken zul je iemand in de sportschool moeten vragen om jou hierbij te helpen. Je kunt de veters immers niet zelf strikken als je bokshandschoenen aan hebt. 

Daarnaast zitten veter handschoenen vaak onwijs lekker, omdat ze stevig en strak aangetrokken worden bij het vastbinden. De bokshandschoenen zitten dus als gegoten en zijn heerlijk om mee te trainen. 

Het enige nadeel is dus dat je afhankelijk bent van iemand anders om deze aan te trekken. Als je dat niet erg vindt kun je kiezen voor een veter handschoen. 

Wil je snel en makkelijk zelf je bokshandschoenen aantrekken? Dan raden we je bokshandschoenen met klittebandsluiting aan. 


Veelgestelde vragen

1) Hoe zit het met de levensduur van bokshandschoenen?

Een vaak gestelde vraag is hoe lang bokshandschoenen meegaan. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de handschoenen, hoe vaak je traint, en hoe goed je ze onderhoudt. 

Wij zien dat zowel leren- als kunstleren handschoenen gemiddeld 6 tot 12 maanden meegaan bij normaal gebruik. 


2) Hoe weet je of je bokshandschoenen aan vervanging toe zijn? 

Als je bokshandschoenen beginnen te scheuren dan is dat een vrij duidelijk teken dat ze aan vervanging toe zijn. Maar wat nou als ze er nog goed uit zien? Vaak is het niet direct zichtbaar dat je bokshandschoenen kapot zijn. 

Wat je dan het beste kunt doen is je handschoen aantrekken en lichtjes drukken op de padding rondom je knokkels. Is de padding veel te zacht en voel je makkelijk je knokkels door de handschoen? Dan zijn je handschoenen waarschijnlijk aan vervanging toe. 


3) Wat kost een nieuw paar bokshandschoenen ongeveer?

Met bokshandschoenen kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Je hebt handschoenen van ongeveer €25 en dit kan oplopen tot meerdere honderden euro’s voor een setje. 

Als je een degelijk kunstleren set bokshandschoenen zoekt, heb je voor tussen de €60,- en €100,- een goede set waar je mee vooruit kunt. 

Voor leren bokshandschoenen begint het vanaf €100,- en heb je voor rond de €150,- een mooie set. 

Afhankelijk van je budget, voorkeuren qua materiaal en pasvorm is er in elke prijscategorie wel iets moois te vinden. 

Als je liever een adviseur wilt spreken, mag je ons altijd bellen voor vrijblijvend advies. 

Klaar om nieuwe bokshandschoenen te kopen?

Heb je al een idee van wat je zoekt en wil je zelf snel online bestellen? Klik dan hier om al onze bokshandschoenen te bekijken.

Wil je toch liever een adviseur spreken? Bel +31 85 06 06 340


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd