Bitjes voor het boksen: Dit is wat je moet weten.

Als je net begint met boksen krijg je al snel van je trainer te horen dat je een bitje moet kopen. Maar waarom eigenlijk?

In dit artikel kom je te weten wat de functies zijn van een bitje voor het boksen, waar je op moet letten bij het kopen van een bitje en hoe je deze kan vormen naar je gebit. 

Waarom is een bitje nodig bij het boksen?

Bitjes verminderen drastisch het risico op gebitsschade en verwondingen aan je lippen en tong. Door het schokabsorberende materiaal wordt de impact van stoten gelijkmatig verdeeld over je tanden en kaak, waardoor de impact minder groot is. 

Daarnaast bedekken bitjes je tanden, waardoor je een beschermlaag hebt tussen je tanden en je lippen, tong en wangen. Zo verminder je de kans op snijwonden en ander letsel aanzienlijk. 

Als je gaat boksen zonder bitje loop je meer kans op:

  • Een snee in je lippen of wangen
  • Gebroken tanden
  • Schade aan je vullingen of tandglazuur
  • Kneuzingen of breuken in je kaak

Het is dus belangrijk dat je altijd een bitje in hebt bij het boksen om ongelukken te voorkomen. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bitje? 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle bitjes die wij verkopen geschikt zijn om te gebruiken bij het boksen. Waar het bij de meeste mensen fout gaat is dat er niet goed wordt gekeken naar de leeftijdscategorie van het bestelde bitje. 

Bitjes voor het boksen komen in twee maten:

  1. Kinder bitjes: Deze zijn geschikt voor kinderen tot 11 jaar
  2. Volwassenen bitjes: Deze zijn geschikt vanaf 11 jaar

Ben je op zoek naar een kinder bitje? Klik hier om kids bitjes te bekijken.

Heb je een volwassenen bitje nodig? Klik hier om alle volwassen bitjes te bekijken.

Los van de maat kun je gerust elk bitje kiezen dat je mooi vindt. Alle bitjes die wij verkopen voldoen aan de veiligheidseisen en zijn geschikt om te dragen bij het boksen. 

Hoe vorm je een bitje zodat deze perfect zit

Een bitje voor het boksen kun je niet direct gebruiken. Je moet namelijk eerst het bitje nog naar jouw gebit vormen. Bij het kopen van een bitje krijg je altijd een handleiding om je te helpen bij het vormen van je bitje. Lees altijd goed de handleiding door met de stappen voor jouw specifieke bitje. 

De algemene stappen zijn als volgt:

  1. Breng water aan de kook.
  2. Schenk het water in een glas/mok en wacht 20-30 seconden voor de volgende stap.
  3. Je bitje mag nu in het water om te weken. Hoe lang dit moet is afhankelijk van het merk en model van je bitje. Lees daarom altijd goed de handleiding voor je deze stap volgt. 
  4. Haal je bitje voorzichtig uit het water met een vork (pas op dit is heet) en laat het eventjes afkoelen.
  5. Plaats het bitje in je mond en druk deze met je vingers tegen je tanden. Als het bitje nog te heet is, haal deze dan direct weer uit je mond om brandwonden te voorkomen. 
  6. Bijt op je bitje en zuig het tegelijkertijd vacuüm, zodat deze strak om je gebit komt te zitten. Doe dit 20-30 seconden.
  7. Haal het bitje uit je mond en koel het 20-30 af in koud water.

Mocht het bitje niet goed zitten, kun je de stappen herhalen tot dit wel het geval is. Zorg ervoor dat je het hete water bij kinderen uit de buurt houdt en volg de stappen met beleid om ongelukken te voorkomen. 

Heb je een bitje nodig of is je oude vervanging toe aan vervanging?

Bekijk hier al onze bitjes voor het boksen.

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd