Welke MMA handschoenen gebruikt de UFC?

Mixed martial arts (MMA) is een van de snelst groeiende en meest bekeken vechtsporten ter wereld. De sport combineert technieken uit verschillende vechtsporten en laat bijna alle technieken toe. 

Een essentieel onderdeel van de uitrusting van MMA-vechters zijn de handschoenen. In dit artikel verkennen we alles wat je moet weten over MMA-handschoenen, hun evolutie en waarom ze zo belangrijk zijn.

De evolutie van handschoenen in de UFC

Sinds de oprichting van de UFC is de uitrusting van vechters aanzienlijk veranderd. In het begin zag je nog vechters in een speedo en zonder handschoenen tegenover atleten in een volledig judopak.

Vanaf UFC 14 is het dragen van handschoenen verplicht en dit heeft voornamelijk te maken met de veiligheid van vechters. Zo werden gebroken handen en onnodige snijwonden in het gezicht van atleten voorkomen. 

Wat voor MMA handschoenen gebruikt de UFC?

MMA handschoenen zijn verkrijgbaar in twee varianten:

  • Sparring MMA handschoenen
  • Grappling MMA handschoenen

Tijdens UFC wedstrijden dragen de vechters grappling handschoenen, omdat deze meer bewegingsvrijheid bieden dan sparring handschoenen en minder padding hebben. 

De Grappling handschoenen herken je aan de halve vingers en het feit dat ze vrij dun en licht zijn. Deze handschoenen zijn ontworpen met grip en controle als uitgangspunt. 

Je wilt tijdens een MMA partij je tegenstander natuurlijk wel goed beet willen pakken, mocht je dat willen. 

De UFC wedstrijd handschoenen waren tot voor kort altijd 4 oz, maar zijn vanaf UFC 302 veranderd naar 3 oz. 


Zijn de MMA handschoenen die de UFC gebruikt van Venum?

Het korte antwoord is: Nee. Veel mensen denken dat dit wel het geval is, omdat Venum de officiële vechters uitrusting verzorgt. Maar dit is slechts beperkt tot kleding. De MMA handschoenen die de UFC gebruikt hebben ze zelf ontwikkeld en Venum heeft hier dus niets mee te maken. 

Venum heeft wel haar eigen MMA handschoenen en die zijn ook enorm goed. Ben je daar benieuwd naar? Bekijk hier alle Venum MMA handschoenen.

Veelgestelde Vragen

Kun je MMA-handschoenen gebruiken voor zware zaktraining?
Voor zaktraining is het beter om reguliere bokshandschoenen met dikkere padding te gebruiken. Deze bieden meer bescherming voor je handen, knokkels en polsen, en minimaliseren het risico op blessures.

Wat is het verschil tussen MMA-handschoenen en bokshandschoenen?
MMA-handschoenen hebben minder padding en open vingers, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt en kunt grapplen. Bokshandschoenen daarentegen hebben meer padding en zijn groter, wat zorgt voor betere bescherming bij zware stoten.

Kunnen MMA-handschoenen in de wasmachine?
We raden het af om MMA-handschoenen in de wasmachine te reinigen, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Maak ze schoon met een vochtige doek, laat ze goed drogen en gebruik een antibacteriële spray om nare geurtjes te voorkomen.

Hoe vaak moet ik mijn handschoenen vervangen?
De levensduur van je handschoenen hangt af van hoe vaak en hoe intensief je traint. Over het algemeen gaan goed onderhouden handschoenen 6 tot 12 maanden mee bij regelmatig gebruik. 

Let op tekenen van slijtage zoals dunner wordende padding en scheuren in het materiaal. Vervang je handschoenen als ze niet meer voldoende bescherming bieden om blessures te voorkomen.


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd