Welke maat bokshandschoenen moet ik kopen?

“Welke maat bokshandschoenen heb ik nodig?” Dit is een van de meestgestelde vragen die wij krijgen van mensen die net met boksen of kickboksen beginnen. 

Het is ook een terechte vraag, want bokshandschoenen hebben een heel andere maatvoering dan we gewend zijn. 

Wat is Oz?

Voordat we het gaan hebben over welke maat je nodig hebt, is het belangrijk de maatvoering te begrijpen. Over het algemeen wordt de maat van bokshandschoenen aangeduid in ounces (OZ). Ounces zijn een Brits-Amerikaans gewichtsmaat. 

Voor je beeldvorming: Één ounce is ongeveer 28,35 gram.

Hoe zwaarder de handschoen, hoe groter de maat. Dit heeft dan voornamelijk te maken met het feit dat het gewicht van de handschoen in lijn is met de hoeveelheid padding in de handschoenen. 

Kinderen hebben meestal handschoenen van 4 oz, 6 oz, 8 oz of 10 oz. Volwassenen hebben over het algemeen 12 oz, 14 oz of 16 oz. 

Je hebt ook zwaardere bokshandschoenen dan 16 oz, maar 95% van de samenleving heeft genoeg van 16 oz of lager. 

Welke maat bokshandschoenen heb ik nodig?

Nu we weten hoe de maatvoering werkt, blijft dus de vraag welke bokshandschoenen je nodig hebt. We kiezen 9 van de 10 keer de maat bokshandschoenen op basis van je lichaamsgewicht. Ondanks dat de pasvorm enorm verschilt per merk, kun je vaak toch wel uitgaan van de maatvoering op basis van lichaamsgewicht.

Mocht je gemiddeld kleinere of juist grotere handen hebben, dan kijken we ook naar de handomvang. 

Heb je handen van gemiddeld formaat, gebruik dan onderstaande tabel om de juiste maat te bepalen.   

 Lichaamsgewicht Bokshandschoenen maat
40-50 kg 8 Oz
50-60 kg 10 Oz
60-75 kg 12 Oz
75-85 kg 14 Oz
85+ kg 16 & 18 Oz

 

Bepaal je maat bokshandschoenen op basis van je handomvang

Het komt weleens voor dat je lichaamsgewicht niet de juiste maatstaf is om de maat van je bokshandschoenen te bepalen. Als je handen kleiner dan gemiddeld of juist groter zijn, is de kans aanwezig dat je dan met de verkeerde maat bokshandschoenen rondloopt. 

Een betrouwbare manier om in dit geval achter je maat te komen is om je handomvang op te meten. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is het totaal niet. 

Om je handomvang te meten gebruik je een simpel meetlint. Plaats de meetlint op het breedste punt van je handen, net onder je knokkels en wikkel deze om je handpalm.

Let op: Neem je duim niet mee. 

Als je geen meetlint hebt, kun je het ook met een touwtje en liniaal meten. 

Nadat je handomvang hebt opgemeten, kun je onderstaande tabel gebruiken om de juiste maat bokshandschoenen te bepalen.

 Handomvang (in cm) Maat bokshandschoenen

14-16.5 cm

8 Oz

16.5-19 cm

10 Oz

19-21.5 cm

12 Oz

21.5-24 cm

14 Oz

24-26.5 cm

16 Oz

26.5+ cm

16 & 18 Oz

 

Welke maat bokshandschoenen voor heren?

Mannen zijn over het algemeen wat zwaarder in gewicht dan vrouwen. De meeste volwassen mannen hebben daarom ook 14 oz of 16 oz. Los van de maat is het ook prettig om wat meer padding rondom je knokkels te hebben bij het stoten. Dus ook als je iets onder de 75 kg zit, is het bij mannen aan te raden om toch 14 oz te kopen in plaats van 12 oz. 

Welke maat bokshandschoenen voor dames?

De meeste vrouwen dragen bokshandschoenen van 10 oz tot en met 14 oz. De gemiddelde vrouw is natuurlijk over het algemeen wat lichter dan de gemiddelde man en kan daarom prima wat lichtere handschoenen dragen. Hoe lichter je bent, hoe minder gewicht er ook achter je stoten zit. Iets minder padding kan daarom ook geen kwaad. 

Nieuwe bokshandschoenen nodig?

Nu je weet hoe je de juiste maat bokshandschoenen voor jezelf kunt bepalen, wordt het tijd om je nieuwe set uit te kiezen.

Weet je al ongeveer waar je naar op zoek bent of wil je zelf even rondkijken? Bekijk onze volledige collectie aan bokshandschoenen.

Wil je toch liever een adviseur spreken? Bel +31 85 06 06 340


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd