MMA Sparring Handschoenen: Dit Moet Je Weten

Sparren is een essentieel onderdeel van Mixed Martial Arts (MMA) training en het kiezen van de juiste handschoenen is essentieel om zowel fijn te trainen als blessures te voorkomen. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over MMA sparring handschoenen. Van het kiezen van de juiste maat tot het onderhouden van je handschoenen. 

Wil je MMA sparring handschoenen kopen en direct de juiste handschoenen vinden? Lees dan snel verder. 

Wat zijn MMA sparring handschoenen?

MMA sparring handschoenen zijn ontworpen om je handen en knokkels te beschermen tijdens trainingen en sparsessies. In tegenstelling tot traditionele bokshandschoenen zijn MMA handschoenen een stuk kleiner en hebben ze open vingers. Hierdoor heb je meer mobiliteit en de mogelijkheid om te grapplen. Deze handschoenen bieden voldoende bescherming zonder de bewegingsvrijheid te beperken, waardoor ze ideaal zijn voor het complexe spel van MMA.

In het MMA is er een verschil tussen Grappling handschoenen en Sparring handschoenen. 

Hoe onderscheidt je Grappling handschoenen van Sparring handschoenen?

In het MMA is er een verschil tussen Grappling handschoenen en Sparring handschoenen. Maar wat is nou precies het verschil? 


Grappling MMA handschoenen:

Je herkent de Grappling variant van de MMA handschoenen aan de halve vingers en het feit dat ze vrij dun en licht zijn. Deze handschoenen zijn ontworpen met grip en controle als uitgangspunt. Grappling MMA handschoenen zijn geschikt in de volgende situaties:

 • MMA Grappling training waarbij gecontroleerd wordt gestoten. Focus ligt bij het grondwerk.
 • Lichte MMA sparring, waarbij de focus ligt op techniek en vloeiende bewegingen.
 • MMA wedstrijden worden gevochten in de Grappling variant.

Grappling MMA handschoenen hebben minder padding, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt bij je vingers. Dit is vooral fijn bij het grapplen, waar je zo veel mogelijk grip wilt hebben. 

Minder padding betekent echter ook minder bescherming. Zowel voor je eigen handen als voor je trainingspartner. Daarom is niet aan te raden dat je bij trainingen waar het er harder aan toe gaat Grappling handschoenen gebruikt. 


Sparring MMA handschoenen:

De Sparring variant onder de MMA handschoenen herken je aan de dikte van de handschoen. Deze zijn vrij dik bij je knokkels en gebogen, waardoor je vingers naar binnen zijn gekruld. Dit is om onder andere te voorkomen dat je in de ogen van je trainingspartner prikt met je vingers. 

Sparring MMA handschoenen zijn dikker, zwaarder en specifiek ontworpen voor de harde sparring sessies. 

De extra padding biedt meer bescherming voor je handen bij het stoten en voorkomt ook sneetjes in het gezicht van je sparringpartners.

Hoe kies je de juiste maat MMA handschoenen?

Nu we het verschil tussen MMA Sparring en Grappling handschoenen weten, komen we aan bij het volgende punt. Hoe kies je de juiste maat MMA handschoenen? Hier is een eenvoudige manier om je maat te bepalen:

Plaats het meetlint net onder je knokkels en zonder de duim. Over het algemeen kun je de volgende maattabel aanhouden:

 • 16-18 cm: S
 • 19-21 cm: M
 • 22+ cm L/XL

Controleer wel altijd de maattabel van het specifieke model dat je wilt kopen. De maten kunnen soms verschillen per merk. 

P.S. Handschoenen moeten strak maar comfortabel zitten. Ze zullen na verloop van tijd wat uitrekken en zich aanpassen aan je handvorm.


Leer of Kunstleer?

Bij het kiezen van MMA handschoenen sta je voor de afweging tussen leer en kunstleer. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van deze materialen ten opzichte van elkaar?

Leren MMA Handschoenen:

 • Duurzaamheid: Leer staat bekend om zijn stevigheid en kan langer meegaan dan kunstleer.
 • Ademend: Het natuurlijke materiaal van leer zorgt voor betere ventilatie dan kunstleer.
 • Comfort: Leer past zich na verloop van tijd aan de vorm van je hand aan, waardoor de handschoenen steeds comfortabeler worden.
 • Uiterlijk: Leren MMA handschoenen hebben vaak een luxueuze uitstraling en zijn doorgaans mooier afgewerkt.

Het enige nadeel van leren MMA handschoenen is de hogere prijs in vergelijking tot kunstleren opties. Maar als ze binnen je budget passen, is leer zeker een aanrader.

Kunstleren MMA Handschoenen:

 • Betaalbaarheid: Kunstleer is doorgaans goedkoper dan echt leer, wat het een budgetvriendelijke keuze maakt.
 • Waterbestendig: Kunstleer is beter bestand tegen vocht, waardoor het makkelijker te onderhouden is.
 • Vegan: Voor wie zich zorgen maakt over het welzijn van dieren, biedt kunstleer een diervriendelijk alternatief.
 • Ruime keuze: Er zijn meer kunstleren modellen beschikbaar dan leren, omdat ze in grotere hoeveelheden worden geproduceerd.

Het nadeel van kunstleer is dat het minder duurzaam is dan echt leer, vooral bij intensief gebruik.

De keuze tussen leer en kunstleer voor je MMA handschoenen hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren, budget en trainingsbehoeften.


Kun je MMA Sparring handschoenen gebruiken voor zak training?

Hoewel MMA Sparring handschoenen ontworpen zijn voor sparren, zijn ze minder geschikt voor zware zak trainingen. Het grote nadeel van MMA handschoenen, als je deze voor zaktraining wilt gebruiken, is dat er geen duimstuk is. Ze bieden dus geen bescherming bij je duim en de kans op blessures is daardoor veel groter. 

We raden daarom aan om bokshandschoenen te gebruiken als je op de bokszak gaat trainen. Zo kun je zonder zorgen trainen en raak je minder snel geblesseerd. 

Hoe moet je MMA handschoenen onderhouden?

Het juiste onderhoud van je handschoenen verlengt hun levensduur en zorgt voor betere hygiëne. Hier zijn enkele tips:

 1. Droog ze goed: Laat je handschoenen na elke training goed drogen. Hang ze op een goed geventileerde plek of gebruik een droger (Wij zijn fan van de Shoefresh). 
 2. Reinig regelmatig: Maak de buitenkant van de handschoenen schoon met een vochtige doek en gebruik geen agressieve chemicaliën.
 3. Voorkom stinkende handschoenen: Gebruik antibacteriële sprays of plaats geurverdrijvende zakjes in je handschoenen om onaangename geurtjes te verminderen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen MMA handschoenen en bokshandschoenen?

MMA handschoenen hebben minder padding en open vingers, wat zorgt voor meer mobiliteit en de mogelijkheid om te grapplen. Bokshandschoenen hebben meer padding en zijn volumineuzer, wat betere bescherming biedt bij zware stoten.

Kunnen MMA handschoenen in de wasmachine?

We raden af  om MMA handschoenen in de wasmachine te wassen, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Reinig ze met een vochtige doek,  laat ze goed drogen en gebruik een antibacteriële spray tegen nare geurtjes. 

Hoe vaak moet ik mijn handschoenen vervangen?

De levensduur van je handschoenen hangt af van hoe vaak en intensief je traint. Over het algemeen gaan goed onderhouden handschoenen 6 tot 12 maanden mee bij regelmatig gebruik. Let op tekenen van slijtage zoals dunner wordende padding en scheuren in het materiaal. Vervang je handschoenen als ze niet meer voldoende bescherming bieden om blessures te voorkomen. 

Heb je MMA handschoenen nodig of zijn je oude aan vervanging toe?

Bekijk hier al onze MMA handschoenen.


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd