Hoofdbeschermers voor boksen, kickboksen en MMA: Dit is wat je moet weten

Als er ergens misvattingen over bestaan dan zijn het wel hoofdbeschermers. Zodra je je een beetje begint te verdiepen in vechtsport, zie je enorm veel professionele vechters trainen met een hoofdbeschermer. 

De eerste misvatting dat ik direct de wereld uit wil helpen is dat het verplicht zou zijn een hoofdbeschermer te dragen als je gaat sparren. Dat is niet het geval. Dus voel je vooral niet verplicht om een hoofdbeschermer te dragen met die reden.

Het dragen van een hoofdbeschermer is een persoonlijke keuze en of je deze wel of niet wilt dragen hangt af van een aantal factoren. 

In dit artikel geef ik je alle informatie over hoofdbeschermers die je nodig hebt om voor jezelf de juiste keuze te maken. 

Welke type hoofdbeschermers zijn er?

Er zijn drie verschillende typen hoofdbeschermers beschikbaar, elk met eigen kenmerken:

  • Hoofdbeschermer met jukbeen bescherming: Deze hoofdbeschermers bieden extra padding in het gezicht, wat harde stoten beter kan dempen. Hiermee heb je wat meer bescherming om blessures aan je jukbeen en oogkassen te voorkomen. Het enige nadeel aan deze beschermers is dat je neus onbeschermd is en dat je zichtveld iets beperkt wordt. Hierdoor word je mogelijk vaker geraakt. 

  • Hoofdbeschermer zonder jukbeen bescherming: Deze geven je een vrijer zichtveld, maar bieden daarentegen minder bescherming voor je gezicht. De kans op blessures is daarmee iets groter, maar je wordt mogelijk ook minder vaak geraakt, doordat je beter kunt zien.

  • Hoofdbeschermer met neusbrug: Dit type hoofdbeschermer biedt de meeste bescherming. Zowel je jukbeenderen zijn afgeschermd als je neus. Dus vooral met hard sparren kunnen deze ideaal zijn. De neusbrug voorkomt dat je neus met volle kracht geraakt wordt en daarmee dus ook een potentiële breuk. De neusbrug brengt wel met zich mee dat je minder goed kunt zien. Dus ook hier loop je kans om vaker geraakt te worden dan  normaal. 

Waar let je op bij het kiezen van een hoofdbeschermer?

Als je overweegt een hoofdbeschermer te gebruiken, kun je de volgende punten in overweging nemen:

  1. Doel van gebruik: Bedenk of je de hoofdbeschermer wilt gebruiken voor training, sparring of wedstrijden. Elke situatie kan andere eisen stellen aan je uitrusting.

  2. Je ervaringsniveau: Als beginner kies je misschien voor meer bescherming, terwijl je als ervaren vechter mogelijk de voorkeur geeft aan minder belemmering van je zichtveld.

  3. De intensiteit van je training: De intensiteit van je training kan invloed hebben op je keuze voor meer of minder bescherming.

Voorkomen hoofdbeschermers, hersenschuddingen en andere hersenschade?

Dit is de grootste misvatting rondom hoofdbeschermers. Veel mensen denken dat een hoofdbeschermer voorkomt dat je een hersenschudding of ander hersenletsel oploopt. Dit is dus niet het geval. 

Een hoofdbeschermer voorkomt enkel en alleen oppervlakkige schade, zoals sneetjes, kneuzingen en breuken. Hersenschade ontstaat doordat de hersenen tegen de schedel botsen of omdat er beweging ontstaat tussen de hersenen en de hersenstam. 

Dus als je een hoofdbeschermer wilt kopen om een hersenschudding te voorkomen, dan heb je er niets aan. Wil je sneetjes, kneuzingen of een breuk in je gezicht voorkomen, dan kan een hoofdbeschermer daarbij helpen. 

Veelgestelde vragen over hoofdbeschermers

Om je te helpen bij het vormen van een mening over hoofdbeschermers, beantwoorden we hier enkele veelvoorkomende vragen:

Is een hoofdbeschermer verplicht?
Dit hangt af van de regels van je sportschool of competitie. In veel trainingsomgevingen is het gebruik optioneel.

Beschermt een hoofdbeschermer tegen hersenschade?
Nee, een hoofdbeschermer biedt geen bescherming tegen hersenschade. Het beschermt tegen breuken, kneuzingen en sneetjes in het gezicht en op het hoofd, maar niet tegen hersenschade. Hersenschade ontstaat wanneer het brein in de hersenpan heen en weer schudt, iets wat een hoofdbeschermer niet kan voorkomen.

Kan ik dezelfde hoofdbeschermer voor sparring en competitie gebruiken?
Het is beter om verschillende hoofdbeschermers voor sparring en competitie te gebruiken, omdat de eisen aan bescherming en zichtveld kunnen variëren.

Welke hoofdbeschermer is het beste voor beginners?
Een hoofdbeschermer met goede padding en jukbeen bescherming kan voor beginners meer bescherming bieden. Het is echter geen verplichting en de keuze blijft persoonlijk.

Zijn duurdere hoofdbeschermers altijd beter?
Niet per se. Het hangt af van de kwaliteit van de materialen en de afwerking. Let op beoordelingen en aanbevelingen om de beste hoofdbeschermer voor jouw budget te vinden.

Hoe vaak moet ik mijn hoofdbeschermer vervangen?
Dit hangt af van hoe vaak je ermee traint en hoe goed je je hoofdbeschermer verzorgt. In de regel kun je 1 tot 2 jaar met een hoofdbeschermer doen, voordat deze aan vervanging toe is.

De keuze om wel of geen hoofdbeschermer te dragen is persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren. Sommige vechtsporters waarderen de extra bescherming, terwijl anderen de voorkeur geven aan onbelemmerd zicht en gevoel. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te beslissen wat het beste past bij jouw individuele situatie en voorkeuren.

Ongeacht je keuze, is het essentieel om veilig te trainen en te luisteren naar je lichaam en de adviezen van ervaren trainers. Goede techniek, geleidelijke opbouw van intensiteit, en respect voor je eigen grenzen en die van je trainingspartners zijn fundamenteel voor een veilige beoefening van vechtsport.

Als je een hoofdbeschermer wilt kopen of even wilt kijken naar de beschikbare opties, kun je op de volgende link klikken voor al onze hoofdbeschermers


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd